Monday, August 17, 2009

stereotype, labelling dan prejudice..

pernahkah anda mengalami situasi begini??

dalam keadaan di mana anda sentiasa berlaku stereotype, bersifat labelling atau prejudice.. saya x sure seberapa kerap ia terjadi dikalangan masyarakat tp saya juga punya syndrome ini.. kenapa? saya kurang pasti..

insiden2 bersifat bias..

1. x kan layan chatting/ sms/ perkenalan dr llk from pantai timur.. bukan sombong but tu la perasaan2 seperti yg disebut di atas. once dpt tau asal mana? kltn/trgnu.. then.. hurmm.. x tau siapa yg meng ' initiate' feeling tu.. dari mana datangnya that stereotype/ labelling/ prejudice terhadap guys2 ni.. i also have no idea.. bile tau jer then spontaneously cop mereka2 ni sebagai gatal.. y r?

2. lelaki berjanggut itu nampak alim.. dan menganggap mereka benar-benar alim.. walaupun hakikatnya, sekadar penghias rupa..

3. pemandu lelaki itu selalu lebih cekap berbanding wanita.. walhal x juga.. diorng lebih kuang ajo kdg2

4. mereka yang pandai selalunya berwajah buruk.. ish! ape la fkr cenggini.. so macam tak puas hati kalau ada orang pandai cantik lawa hensem..tu rezeki tuhan pada dia..

5. perempuan muda dan sexy yang bawa kereta mahal dan besar for sure harta milik nya itu adalah support dari VVIP.. ha3..

6. semua anak orang kaya itu spoil, manja, x berdikari dan punya cara hidup yang agak melampau..

7. lelaki bujang nampak comel dan begitu kebapaan bila mendukung bayi.. padahal bile ade anak sndri.. melalak melolong anak kecil tu pon wat x tau jer..

8. tak mungkin ade ibu mertua yang sebaik bondaku.. so bertuah sesiapa yang menikah dengan anaknye.. ngeh3..

9. mereka yang bernama affendi @ daniel @ haikal itu perangainya sangat poyo.. sungguh mengarut kenyataan ini.. affendi, daniel dan haikal tak bersalah dlm hal ni..

10.guru lelaki adalah bapa paling ideal.. dr mana la timbulnyer idea ni.. imaginasi aku je barangkali..

11. semua doktor ..majoriti la bukan semua.. adalah sombong dan berlagak merekalah tuan besar dalam hospital tu.. yg ni might be true.. bukn prejudice.. x mungkin saya akan jatuh hati dengan doktor.. never will..


2 comments:

::Mish ShaZz:: said...

sis, yg no 11 tu bahaya..hehe..pelik gk ade org suke bwt spekukasi sendiri..ish2..btw, org klntn baik2 tau

kakna said...

tau.. diorng mmg baek2.. tp tu la problem nyerr.. bnda yg dh melekat kt pale otak susah nk tarik kuar..