Sunday, May 18, 2014

Problem sepanjang zaman


Berlalu setahun , tanpa update dalam blog ni. Teringat akan pesanan ini " Ingat lima perkara sebelum lima perkara.. dan salah satu nya "lapang sebelum sempit". Saya kesempitan waktu. Ramai yang lelah dengan problem ni, tapi ada yang bertuah masih mampu handle dengan berhemah.

Begitu banyak sekali perkara berlaku sepanjang 2013 hingga ke awal 2014. Tahun gelap buat saya. If I allowed my self to think so. Atau mungkin juga boleh saya katakan.. dengan perkataan yang lebih positif. Tahun yang mencabar buat saya. Sound much better!


Tahun yang mencabar! 2013/2014


Mungkin x perlu dikisahkan apa yang terjadi, cuma ingin saya kongsikan beberapa tips yang SANGAT MUJARAB.. ketika kita berada dalam kegelisahan dan kesempitan. SANGAT MUJARAB , SANGAT MUDAH, tapi BUKAN SENANG NAK BUAT. 

Ketika dalam susah dan diuji... MINTALAH TOLONG DARI -NYA... BAGAIMANA NAK MINTA TOLONG ...  satu SABAR dua SOLAT & DOA

Kenapa saya kata susah? Jujurnya saya bukan spesis hamba yang penyabar. Sifat sabar yang tulen itu dimiliki hanya segelintir hambaNya sahaja. Kita jangka lepas berhajat sungguh2 la tu juga nak harap bantuan tiba. Memang itulah pengharapan kita sebab kita beranggapan kita tak mampu dan tak tertahan dengan ujian yang ditimpakan. But again, we forgot the promise. Allah kata "Ujian yang menimpa setimpal dengan kemampuan kita menerima" lagipun " sebagai hamba selayaknya kita diuji" dan bukankah " ujian itu tanda Allah sayang". Saya terkesima dengan satu ayat yang saya baca dari buku "Mudahnya menjemput rezeki". Buku ni fames.. yang suka baca buku mesti tahu. Lebih kurang begini la maksud nya..Bila permasalahan datang dan kita berdoa supaya dibimbing ke jalan keluar... TATKALA ALLAH MENGGERAKKAN HATI KITA UNTUK BERDOA, baru tergerak bibir nak doa.. ITU SEBENARNYA ALLAH MEMANG NAK BAGI PENYELESAIAN NYA PADA KITA. Ajaib.

Sabar.. saya tak pasti bagaimana nak didik diri supaya sabar. Saya akui masih belum terdidik. Cuma satu pendekatan yang saya amalkan. Ketika berhadapan dengan kesukaran. Just believe it with full confidence, tempoh itu akan berlalu pergi. Ia akan tinggalkan kita dan hari baru akan menjengah. Memetik kata-kata Dr.MAZA. Lebih kurang begini juga bunyi nya. Kalau kita renung balik sejarah hidup kita.. berapa banyak masalah yang dah kita lalui in the past.. yang kita rasa kita tak mampu nak harung... rasa macam nak mati dah.. dah tak tahan lagi dan sebagainya...dan cuba lihat diri kita sekarang dan dimana masalah yang bersarang tu.. its gone... for sure a new one will come ahead.. but then the same cycle start again. Just believe it! Kita takkan sorang-sorang selagi mana kita ingat Dia. (Kadang2 tak ingat pun Dia tolong) 

Ya.. tahun 2013 tahun yang mencabar.. it wasnt my dark age.. Its a year of extra challenges. I grow and it turn me into a civilized human. I will never know what will happen in future time, maybe more obstacle coming by... maybe 2013 its a year of preparing myself of an intense, strenuous, heavy -duty, tough time that will soon to come. The Great Planner has it all. He had His plan but He promise us. jaga urusan kita dengan Allah, Allah akan jaga kita.

P/s : Saya masih dibelengu masalah saat ini...slowly dengan tenang masih cuba cari jalan selesaikannya.. Tergesa - gesa itukan syaitan..




1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)